Preambuła 

 

Niniejszy dokument przedstawia zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych, osób które odwiedzają naszą stronę, zgodnie z przepisami Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO). W niniejszym dokumencie opisane zostały zasady przetwarzania Państwa danych osobowych, jako użytkowników strony internetowej https://ristorio.com oraz usług na niej dostępnych.

 

Definicje oraz przydatne informacje

 

Co to jest RODO?

RODO to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej „RODO”). 

Czym są dane osobowe i co oznacza ich przetwarzanie?

Dane osobowe oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej („osobie, której dane dotyczą”). 

Przetwarzaniem danych osobowych jest każda czynność dokonana na danych osobowych, niezależnie od tego, czy jest dokonywana w sposób zautomatyzowany czy nie, np. zbieranie, przechowywanie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, modyfikowanie, przeglądanie, wykorzystywanie, udostępnianie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie. 

Kim jest administrator danych osobowych?

Administratorem danych osobowych jest osoba fizyczna lub prawna, organ publiczny, jednostka lub inny podmiot, który samodzielnie lub wspólnie z innymi ustala cele i sposoby przetwarzania danych osobowych. W odniesieniu do informacji zawartych w niniejszej polityce prywatności, administratorem Państwa danych osobowych jest Acco Sp. z o. o. z siedzibą w Gliwicach przy ulicy ul. o. J. Siemińskiego 18-20 lok. 5, 44-100 Gliwice.  

Kim jest Inspektor Ochrony Danych?

Inspektor Ochrony Danych to niezależny specjalista który wspiera administratora w realizacji obowiązków wynikających z przepisów o ochronie danych osobowych, oraz jest punktem kontaktowym dla osób, których dane osobowe przetwarza administrator. Mają Państwo prawo skontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych w każdej sprawie dotyczącej Państwa danych osobowych. 

Kiedy niniejsza Polityka prywatności ma zastosowanie?

Niniejsza polityka prywatności ma zastosowanie do wszystkich przypadków, w których jesteśmy administratorem Państwa danych osobowych. Dotyczy to zarówno przypadków, w których przetwarzamy dane osobowe pozyskane bezpośrednio od Państwa, jak i w przypadku, w którym dane osobowe pozyskaliśmy z innych źródeł. 

W jaki sposób, w oparciu o jakie podstawy prawne i jakiego typu dane osobowe przetwarzamy ?

W celu zachowania przejrzystości w zakresie sposobów i podstaw prawnych przetwarzania danych osobowych, a także celów, dla których przetwarzamy dane osobowe, każdorazowo jako administrator danych wskazujemy niezbędne informacje w tym zakresie każdej osobie, której dane osobowe przetwarzamy. Kierując się określoną powyżej zasadą, przedstawiamy w niniejszym dokumencie zestawienie operacji przetwarzania danych osobowych opartych na różnych podstawach legalności procesu przetwarzania, w tym ilekroć gdy wskazujemy podstawę legalności procesu przetwarzania opartego na prawnie uzasadnionym interesie Administratora, staramy się przeanalizować i zrównoważyć nasz interes oraz potencjalny wpływ tego procesu na osobę fizyczną (zarówno pozytywne jak i negatywne następstwa procesu) oraz prawa osoby fizycznej wynikające z przepisów RODO.

Państwa dane osobowe mogą być przetwarzane w oparciu o następujące podstawy prawne:

  • zgoda osoby, której dane dotyczą na przetwarzanie jej dotyczących danych osobowych
    – art. 6 ust. 1 lit. a) RODO
  • działania związane z wykonaniem umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub działania na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy
    – art. 6 ust. 1 lit. b) RODO
  • przetwarzanie wynika z obowiązku prawnego ciążącego na administratorze
    – art. 6 ust. 1 lit. c) RODO
  • przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora – art. 6 ust. 1 lit. f) RODO

 

Informacja o Administratorze danych osobowych

 

Administratorem danych osobowych użytkowników strony www jest Acco Sp. z o. o. z siedzibą w Gliwicach przy ulicy ul. o. J. Siemińskiego 18-20 lok. 5, 44-100 Gliwice. 

Mają Państwo prawo skontaktować się z nami, korzystając ze wskazanych poniżej kanałów komunikacji:

  • wysyłając nam wiadomość na adres e-mail: hello@ristorio.com 
  • za pośrednictwem korespondencji tradycyjnej, przesłanej pod adres:

 

Acco Sp. z o. o.

  1. ul. o. J. Siemińskiego 18-20 lok. 5, 44-100 Gliwice
  • Inspektor Ochrony Danych

Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych z którym można się kontaktować we wszelkich sprawach dotyczących Państwa danych osobowych. Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych możliwy jest poprzez wskazane poniżej formy komunikacji:

  • w formie elektronicznej, wysyłając wiadomość na adres: iod@ristorio.com 
  • w formie tradycyjnej, wysyłając korespondencję na adres:

Acco Sp. z o. o.

  1. ul. o. J. Siemińskiego 18-20 lok. 5,  44-100 Gliwice, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych”

 

Cele, podstawy prawne, zakres oraz okres przetwarzania danych osobowych

 

Zakres danych, które przetwarzamy jest uzależniony od rodzaju Państwa aktywności na naszej stronie internetowej. Poniżej prezentujemy Państwu cele, podstawy prawne, zakres oraz okres przetwarzania Państwa danych osobowych:

  1. Cel zbierania danych osobowych

Państwa dane osobowe zbieramy w jednym z poniżej definiowanych celów:

  • zarządzanie i dostosowywanie strony internetowej,
  • umożliwienie Państwu nawiązania z nami kontaktu,
  • umożliwienie Państwu odwiedzenia strony internetowej produktu WEALTHON POS.

 

  1. Zakres, podstawa prawna oraz okres przetwarzania danych:

 

  1. w przypadku zarządzania stroną internetową:

w trakcie odwiedzin naszej strony internetowej dochodzi do ustanowienia połączenia z Państwa przeglądarką internetową. Pobrane w trakcie tej czynności informacje przechowywane są tymczasowo i służą one właściwemu wyświetlaniu strony www.

Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych dla określonego celu przetwarzania jest prawnie uzasadniony interes administratora – Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO.

  1. w przypadku kontaktu z administratorem:

Na naszej stronie internetowej zamieściliśmy dane kontaktowe, dzięki którym mogą Państwo  skontaktować się z nami. Poniżej wskazujemy zakres przetwarzania Państwa danych osobowych w przypadku kontaktu za pośrednictwem udostępnionych form komunikacji:  

  • imię i nazwisko;
  • adres e-mail;
  • numer telefonu;
  • oraz inne dane, które stanowić mogą treść korespondencji.

 

Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych dla określonego celu przetwarzania jest: 

  • realizacja umowy lub działania podejmowane przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą – Art. 6 ust. 1 lit. b) RODO
  • prawnie uzasadniony interes administratora w zakresie obsługi korespondencji oraz w ramach obrony przed roszczeniami lub dochodzenia roszczeń – Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO.

 

Państwa dane osobowe przetwarzane będą przez okres wynikający z przedawnienia roszczeń cywilnoprawnych, liczony od dnia zakończenia prowadzonej korespondencji lub liczony od dnia ustania relacji z administratorem.

  1. w przypadku odwiedzenia strony internetowej produktu WEALTHON POS

Na naszej stronie internetowej zamieściliśmy link do strony www produktu WEALTHON POS. Jeśli skorzystają Państwo z zamieszczonego linku zostaną Państwo przekierowani na adres zewnętrzny. 

Wszelkie informacje dotyczące przetwarzania Państwa danych osobowych w ramach produktu WEALTHON POS dostępne są pod adresem: https://wealthon.com/dane-osobowe/ 

 

Cookies

 

Na naszej stronie internetowej stosowane są pliki Cookies, czyli pliki, które mogą być przechowywane na urządzeniu z którego korzystają Państwo podczas odwiedzin naszej strony. Domyślnie wykorzystywane są jedynie te pliki Cookies, które odpowiadają za właściwe działanie naszej strony internetowej lub są niezbędne w celu zidentyfikowania źródła odwiedzin strony. Poniżej przedstawiamy Państwu informacje dotyczące możliwości blokowania plików Cookies z poziomu przeglądarki. Uprzedzamy, iż po dokonaniu blokady plików Cookies nasza strona może nie działać prawidłowo:

Google Chrome:
https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=pl

Safari:
https://support.apple.com/pl-pl/HT201265

Opera:
https://help.opera.com/pl/latest/web-preferences/

Firefox:
https://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek-i-danych-stron-firefox?re

Microsoft Edge:
https://support.microsoft.com/pl-pl/microsoft-edge/usuwanie-plików-cookie-w-przeglądarce-microsoft-edge-63947406-40ac-c3b8-57b9-2a946a29ae09

Internet Explorer:
https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/jak-usunąć-pliki-cookie-w-programie-internet-explorer-bca9446f-d873-78de-77ba-d42645fa52fc

 

Konieczność podania danych osobowych

 

Podanie danych osobowych jest w pełni dobrowolne i uzależnione od Państwa decyzji. Jeśli skontaktują się Państwo z administratorem w sprawie posiadanego produktu, wówczas podanie danych osobowych będzie niezbędne w celu rozpatrzenia Państwa korespondencji lub dokonanego zgłoszenia.

 

Odbiorcy Państwa danych osobowych

 

  1. Państwa dane osobowe mogą zostać przekazane: 

 

  1. podmiotom, które wykonują usługi na rzecz administratora, w takim przypadku przekazanie danych następuje na podstawie zawartej umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych z zastosowaniem odpowiednich środków technicznych i organizacyjnych. Podmioty, którym administrator może przekazać Państwa dane osobowe w związku z wykonywaniem usług to m.in:

 

  • podmioty, które dostarczają usługi hostingowe (np. serwer, poczta elektroniczna),
  • podmioty, które dostarczają oprogramowanie z którego korzysta administrator (np. dostawcy oprogramowania służącego do obsługi poczty elektronicznej),
  • podmioty świadczące usługi wsparcia IT, (np. podmioty, które wspierają administratora w zarządzaniu i utrzymywaniu systemów teleinformatycznych),
  • kancelaria prawna i inne podmioty, które wspierają administratora w sprawach prawnych.

 

  1. podmiotom lub stronom do tego uprawnionym na podstawie przepisów prawa (np. mogą one zostać przekazane organom publicznym w związku z obowiązkiem prawnym, obligującym administratora do przekazania Państwa danych osobowych). 
  2. na podstawie Państwa żądania, w takiej sytuacji Państwa dane osobowe przekazywane są innemu administratorowi.
  3. Transfer danych poza Europejski Obszar Gospodarczy (EOG)

 

Danych osobowych nie zamierzamy przekazywać do tzw. państw trzecich (tj. poza Europejski Obszar Gospodarczy obejmujący Unię Europejską, Norwegię, Liechtenstein i Islandię), gdy nie jest to niezbędne do właściwego i zgodnego z prawem świadczenia usług. Jeśli jednak pojawi się taka potrzeba, możemy to zrobić, zapewniając odpowiedni poziom ochrony tych danych i stosując odpowiednie przepisy prawne.

 

Zautomatyzowane podejmowanie decyzji, w tym profilowanie 

 

Gdy odwiedzają Państwo naszą stronę internetową Państwa dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany jednakże nie dochodzi do podejmowania decyzji mającej istotny wpływ na Państwa, czyli tego rodzaju przetwarzanie nie wywołuje wobec Państwa skutków prawnych jak również nie wpływa na Państwa sytuację. 

 

Źródło pochodzenia danych osobowych

 

Państwa dane osobowe, które przetwarzamy w związku z Państwa aktywnością na naszej stronie internetowej pochodzą bezpośrednio od Państwa.

 

Przysługujące Państwu prawa

 

W związku z przetwarzaniem Państwa danych osobowych, przysługują Państwu następujące prawa:

 

  • Prawo dostępu oraz uzyskania kopii danych, 

zgodnie z art. 15 RODO, 

  • Prawo do sprostowania danych,

Zgodnie z art. 16 RODO, 

  • Prawo do usunięcia danych osobowych, 

zgodnie z art. 17 RODO, 

  • Prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych, 

zgodnie z art. 18 RODO, 

  • Prawo do przenoszenia danych osobowych,

zgodnie z art. 20 RODO, 

  • Prawo do sprzeciwu na przetwarzanie Państwa danych osobowych w związku z Państwa szczególną sytuacją, zgodnie z art. 21 RODO, 
  • Prawo do niepodlegania decyzjom opartym o zautomatyzowane przetwarzanie, w tym profilowanie, zgodnie z art. 22 RODO, 
  • Prawo do zgłoszenia skargi na działania administratora, 

zgodnie z art. 77 RODO, 

 

Swoje żądanie dotyczące realizacji przysługujących Państwu praw można skierować do nas w dowolnym momencie, wysyłając wiadomość e-mail na adres: hello@ristorio.com lub za pośrednictwem korespondencji tradycyjnej, przesłanej na adres administratora z dopiskiem “dane osobowe”.

Prawo skargi zrealizują Państwo poprzez skierowanie stosownego wniosku do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, wszelkie niezbędne informacje w tym zakresie uzyskają Państwo pod adresem: www.uodo.gov.pl Prosimy pamiętać, iż zanim zdecydują się Państwo na wniesienie skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych swoje zastrzeżenia mogą Państwo wnieść do Inspektora Ochrony Danych, pisząc na adres e-mail: iod@ristorio.com lub korzystając z innych, wskazanych w niniejszej polityce kanałów komunikacji.

 

Skargi, wątpliwości i pytania

 

Jakiekolwiek pytania, zastrzeżenia lub wątpliwości dotyczące treści niniejszej polityki prywatności lub sposobu w jaki przetwarzamy Państwa dane osobowe, prosimy kierować mailowo wraz ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi skargi na adres: hello@ristorio.com lub za pośrednictwem korespondencji tradycyjnej, przesłanej na adres administratora.

 

Wszelkie otrzymane skargi zostaną rozpatrzone i udzielimy na nie odpowiedzi w terminie do 30 dni. 

Poniżej przedstawiamy nasze dane kontaktowe:

 

Administrator

Acco Sp. z o. o.

  1. ul. o. J. Siemińskiego 18-20 lok. 5, 44-100 Gliwice

Inspektor Ochrony Danych

Acco Sp. z o. o.

  1. ul. o. J. Siemińskiego 18-20 lok. 5, 44-100 Gliwice, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych”

 

Postanowienia końcowe

 

Niniejsza Polityka prywatności może ulegać zmianom. Wszelkie zmiany Polityki prywatności będą publikowane na stronie internetowej: https://ristorio.com , oraz w określonych przypadkach, informacja o zmianach będzie kierowana bezpośrednio do użytkownika.